Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2005

"Απο πού είσαι εσύ;"

Δεύτερο μέρος:

"Απο πού είσαι εσύ;"

Με τον κύριο Ηρακλή, μιλήσαμε κάπου μία ώρα. Ζήτησα την άδειά του για να τον φωτογραφίσω, του εξήγησα γιατί, και αρχίσαμε την κουβέντα. Κυρίως γύρω απο αυτόν.

Τα προσωπικά του δεν χρειάζεται να τα αναφέρω αναλυτικά. Μιλάμε πάντως για έναν αξιόλογο άνθρωπο, καθηγητή καλών τεχνών, με βαθιές ιστορικές και καλλιτεχνικές γνώσεις, πολυδιαβασμένο. Μου μιλούσε για γνωστούς έλληνες ζωγράφους, και ένιωθα σαν βλάκας που δεν είχα ούτε μία εικόνα του έργου τους - μόνο το όνομά τους ήξερα, και αυτό, με το ειδικό βάρος της γνώσης του ονόματος ενός ηθοποιού ή μίας τραγουδίστριας.

Το παράπονό του (ένα απο τα παράπονά του, για να είμαστε ακριβής) ήταν οτι εδώ, στην Ελλάδα, η (σχεδόν πρώτη) κοινή τυπική ερώτηση που σου κάνουν είναι: "απο που είσαι εσύ;"

Στην αρχή δεν το έπιασα, αλλά μετά ξεκαθάρισε το ύπουλο του πράγματος:

Απο πού είσαι εσύ;

Μοιάζει σαν να μπορεί ο άλλος να σε μετρήσει απο την καταγωγή σου. Είσαι Σαλονικιός; Θα είσαι κολλημένος με τους Αθηναίους, και θα σου μιλήσω αναλόγως. Είσαι Κρητικός; Καλύτερα να μην κολλήσω στην αδελφή σου. Είσαι Λαρισαίος; να ξεχάσω τα ανέκδοτα με τα αλογάκια που θυμάμαι. Είσαι πόντιος; Να ξέχάσω όλα τα υπόλοιπα ανέκδοτα που θυμάμαι. Είσαι Ρώσος; Καλοί άνθρωποι οι Ρώσοι, καλύτερες οι Ρωσίδες. Είσαι Αλβανός; να προσέχω το πορτοφόλι μου. Είσαι Ρουμάνος; έχεις σχέση με τον Ματέι;

Και πάει λέγοντας...

Δεν ξέρω αν ισχύουν όλα αυτά. Εγώ είχα μια απίστευτα κακή σχέση με τους Αγρινιώτες, εξαιτίας ενός που είχα γνωρίσει στον στρατό, και έκτοτε οι σχέσεις μου δεν αποκαταστάθηκαν ιδιαιτέρως. Αλλά έχω ακόμα μία ρατσιστική διάθεση προς την πόλη αυτή. Το ίδιο (αντίστροφο) για τους Γιαννιώτες - όλοι τους εξαιρετικά παιδιά.

Μέχρι που σταμάτησα να ρωτάω "από που είσαι".

Τότε οι άνθρωποι έγιναν άνθρωποι, αυτόνομα υπεύθυνοι για την συμπεριφορά τους, για τους τρόπους τους, για την χημεία μεταξύ μας. Δεν ήταν δικαιολογία το οτι είσαι απο εδώ ή απο εκεί, άρα είσαι έτσι. Είσαι ότι είσαι και σε πάω ή δεν σε πάω για αυτά που κατάφερες να γίνεις, και όχι για το απο ποιές βάσεις ξεκίνησες.

Δεν ξέρω αν είναι πολιτικά όρθο ή όχι, αλλά το "απο που είσαι", στην αρχή της κουβέντας, όταν ξεκινάς την γνωριμία σου με τον άλλο, μπαίνει πρώτο στην λίστα μου με τις ρατσιστικές ερωτήσεις.

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

6 Comments:

Blogger Η Κουρούνα said...

Χαλάρωσε λίγο, βρε Αρκούδε. Το "από πού είσαι;" τις περισσότερες φορές είναι απλώς ένας τρόπος να πεις δυο κουβέντες παραπάνω μ΄ έναν άνθρωπο που δε γνωρίζεις καλά, δεν κρύβει απαραίτητα... ρατσιστικές τάσεις. Είναι ένας τρόπος, πώς να το πω, για ψιλή κουβέντα. Σου λέει ο άλλος από πού είναι, μιλάτε για τον τόπο του, αν τον έχεις επισκεφτεί λέτε μερικά πράγματα παραπάνω. Όταν δε πρόκειται για αλλοδαπούς, εγώ ρωτάω πάντα από πού είναι και τους ζητάω να μου μιλήσουν για τη χώρα τους, για την πόλη τους, για τους ανθρώπους της. Και ποτέ μα ποτέ δεν αποτυγχάνει αυτή η "τεχνική" στο να κάνει τον άλλον να νιώσει πιο άνετα και να ανοιχτεί. Δε χρειάζεται να είμαστε τόσο καχύποπτοι και να βλέπουμε κακή πρόθεση πίσω απ' το παραμικρό.

12/02/2005 06:29:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

το κάνεις και συ όμως.

Είσαι Σαλονικιός; Θα είσαι κολλημένος με τους Αθηναίους, και θα σου μιλήσω αναλόγως.

ως Σαλονικιά, δεν το βλέπω. Είναι περισσότερο η ίδια η αντίληψη οτι αυτό συμβαίνει που το κρατάει ζωντανό παρά το ίδιο το γεγονός, που συμβαίνει σπάνια.

12/03/2005 03:31:00 μ.μ.  
Blogger arkoudos said...

Τι καλά! Τι καλά! Κάποιος διαφωνεί μαζί μου.

Ξεκινάω με την φίλτατη Κουρούνα: Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι - ο άνθρωπος, που παρεπιπτόντως είναι απο την Αλβανία, το εξέφρασε ως παράπονο: Ήταν η πρώτη κουβέντα που άκουγε απο κάποιον, και συνήθως όριζε την συζήτηση: Όταν άκουγαν οτι είναι αλβανός, του μιλάγανε λές και το επίπεδό του δεν επέτρεπε σοβαρή κουβέντα. Ο άνθρωπος όμως είχε πολύ περισσότερα να πει, ήταν σοβαρός και εξαιρετικά πολυμαθής.

Συμφωνώ τα μάλα οτι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να κάνεις κουβέντα με κάποιον - αλλά από την άλλη, καταλαβαίνω τους αλλοδαπούς που φοβούνται την "ετικέτα".

Και βέβαια να μάθω για την πατρίδα του - αρκεί να έχω προλάβει να μάθω για τον άνθρωπο πριν :)

Εν ολίγοις, ο άνθρωπος πάνω απο την πατρίδα! :))

Συνεχίζω με την ανώνυμο ν:

(το κάνεις και εσύ όμως)

Το έκανα, παλιά, αλλά όχι στο παράδειγμα που αναφέρεις. Εκεί η πρόταση ξεκινάει "Μοιάζει σαν να μπορεί ο άλλος να σε μετρήσει απο την καταγωγή σου" άρα το παράδειγμα που ακολουθεί αναφέρεται σ' αυτόν που σχολιάζει, και όχι σε μένα.

Απο την άλλη, ως Σαλονικιά, γιατί να το δείς; Προφανώς, με τόσα όμορφα πράγματα που ακούγονται για την θεσσαλονίκη, δεν θα είχες κανένα πρόβλημα να το αναφέρεις.

Αλλά αν ήσουν απο την Αλβανία ή την Ρωσία;

Εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί να είσαι ένας υπέροχος αξιόλογος άνθρωπος, αλλά αν η πρώτη ερώτηση που σου κάνει ο άλλος είναι απο που είσαι, και εσύ απαντήσεις απο την Ρωσία, είναι πολύ πιθανό η επόμενη να είναι σε ποιό μπαρ δουλεύεις.

Όπως έχει πει και ένας γνωστός μου, "δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχουν εδώ στην Ελλάδα με τις θρησκείες. Εγώ πάντως που είμαι χριστιανός ορθόδοξος, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα"

Το ποστ το ανέφερα επειδή το έκανα και εγώ, χαρακτήριζα παλιά τους ανθρώπους. Σταμάτησα να κάνω πρώτη την ερώτηση "απο που είσαι", και άρχισα να γνωρίζω τους ανθρώπους.

Επικοδομητική η διαφωνία σας πάντως, ξεκαθάρισα πράγματα που στο κείμενο μπορεί να ήταν λίγο θολά...

12/05/2005 12:09:00 μ.μ.  
Blogger Rodia said...

Και μένα, που είμαι κάτασπρη και Χ.Ο. στην ταυτότητα, με νευριάζει αυτή η ερώτηση. Νιώθω σαν να θέλει να με κατατάξει κάπου ο ερωτών ΠΡΙΝ αποφασίσει να με γνωρίσει. Η καταγωγή μπορεί να φανερωθεί (ή όχι) αργότερα, στην πορεία της γνωριμίας.
Γνωριμία -γνώμη μου- δεν είναι μια απλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ανθρώπων, αλλά κάτι βαθύτερο, που σχετίζεται με το χαρακτήρα και την πείρα ζωής. Ούτε κατά διάνοια με τις (πιθανές) γνώσεις. Εχω μάθει παρα πολλά απο ανθρώπους που χαρακτηρίζονται γενικά "αγράμματοι" και σέβομαι πρώτ' απ' όλα τον -οποιοδήποτε- Ανθρωπο.

12/05/2005 06:22:00 μ.μ.  
Blogger Katerina ante portas said...

Πούθε είσαι; ρώταγε το μικρό κορίτσι που έφεραν σαν μικρή υπηρέτρια εκείνα τα χρόνια στο σπίτι μας, απο το ορεινό χωριό της,όποιον συναντούσε. Αφοπλιστικά αθώα, ευτυχισμένα αγράμματη, χρησιμοποιούσε τον αρχαϊκό τύπο με άνεση και με πραγματική και όχι κακεντρεχή περιέργεια.
Σήμερα δεν υπάρχει η αφέλεια, που συγχωρείται, δεν υπάρχει και διάκριση -τακτ το λένε κάποιοι- ώστε όποια ερώτηση, να μην προσβάλλει.

(-Αλήθεια,άσχετο, μπορείς να με βοηθήσεις;Υπάρχει τρόπος να αναιρέσω την εμφάνιση των γραμμάτων επιβεβαίωσης του μηνύματος; Κάποιοι φίλοι που σχολιάζουν παραπονούνται.. ) ;)

12/06/2005 12:43:00 π.μ.  
Blogger arkoudos said...

katerina, η αφαίρεση της υπηρεσίας που σε προστατεύει απο τους bloggers, γίνεται από το μενού Settings / Comments και την επιλογή no στην εντολή Show word verification for comments?

Tax. Hth, φίλε μου, είναι ολόκληρη ιστορία, και 5 γραμμές δεν φτάνουν, φτάνουν; Στα βασικά, είμαι Web Designer, γεννημένος το 73 και στην 'πραγματική' μου ζωή είμαι ο Γιάννης...

12/07/2005 02:34:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!