Πόσο κοστίζει η ηθική;
Τελικά, τον Αλ Καπόνε, παρότι είχε κάνει δεκάδες φόνους - τον συνέλαβαν για ...φοροτεχνικούς λόγους.
Αναρωτιόμουν πριν απο μέρες, αν επιτρέπεται η λοταρία στην Ελλάδα. Το ίδιο φαίνεται αναρωτήθηκε και ο ...ΟΠΑΠ που έστειλε καταγγελία στην ΕΕΤΤ, η οποία με την σειρά της προχωρά σε έρευνα.
Στην πραγματικότητα η καταγγελία του ΟΠΑΠ έχει να κάνει με ...διαφυγόντα κέρδη, καθώς όσοι τζογάρουν στις εταιρείες, δεν τους μένουν χρήματα να τζογάρουν στο ΠΡΟ-ΠΟ(!).
Συγκεκριμένα πρόκειται για κάθε είδους τυχερό ηλεκτρονικό παιχνίδι που διενήργησαν ή διενεργούν οι παραπάνω εταιρείες, καλώντας τους συνδρομητές τους να αποστείλουν σε σύντομο κωδικό γραπτό μήνυμα (SMS), το οποίο χρεώνεται σε τιμή πολλαπλάσια της κανονικής, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κλήρωση με συγκεκριμένο έπαθλο για τον εκάστοτε τυχερό.[Όλη η ανακοίνωση απο την ΕΕΤΤ]
Να έχουν υπόψιν τους, οτι εγώ τουλάχιστον δεν θα την ξεχάσω, και θα αναρωτιέμαι συχνά για τα αποτελέσματά της.
~
Πάντως, υπάρχει και το ηθικό θέμα -ξαφνιαστήκατε τώρα, ε; παραδεχθείτε το- που έχει να κάνει με την χρήση των κινητών απο ανήλικους, ανεξέλεγκτο τζόγο απο εταιρείες, διαβλητά συστήματα, και πάει (μακρυά) η βαλίτσα. Αναρωτιέμαι μήπως ήρθε ο καιρός, τώρα που η τεχνολογία και η οικονομία ανθίζουν, να κρίνουμε το ηθικό ή μη ενός εγχειρήματος με βάση... οικονομικά κριτήρια.
Αδιαφορεί το κράτος αν είναι νόμιμα όλα αυτά; Τον ενδιαφέρει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα μιάς άλλης;
Το λέω, γιατί έχω υπόψιν μου ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό: Όταν ξεκίνησε η Vodafone (αν θυμάμαι καλά) τους sms τζόγους, έπιασε τις άλλες εταιρείες στα πράσσα (φαίνεται οτι τα περιθώρια κέρδους ήταν αστρονομικά). Οι άλλες εταιρείες σκέφθηκαν σοβαρά να κάνουν καταγγελίες - αλλά επικράτησε η γνώμη των πιό λογικών: Αφού το κάνουν αυτοί και κερδίζουν (και δεν τιμωρούνται) ας το κάνουμε και μεις.
Σύντομα οι υπόλοιπες εταιρείες ακολουθούσαν το παράδειγμα του πρώτου, και όσο αφορά τα κέρδη, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα.
Αν δηλαδή, μεταξύ μας, έχει γίνει αποδεκτό να γίνεται έρευνα για το 'καλώς πράττειν' μίας εταιρείας μόνο όταν θίγονται τα οικονομικά μεγέθη μίας άλλης, και όχι για το κοινωνικό σύνολο, θα βρεθούμε σε συνθήκες μονοπωλείου και τραστ να γίνονται οι παρανομίες τρόπος ζωής...
Και ύστερα μας έφταιγε ο ... Χρηστίδης.
Υ.Γ. Το θράσος των εταιρειών έφτασε σε τέτοιο βαθμό ωστε, για να μαζέψουνε πελάτες (κορόιδα), έστελναν μέχρι και 10 μηνύματα (απολύτως παράνομα) ημερησίως ανα χρήστη...
6 Comments:
Πάντως, η φωτό είναι ψιλοάσχετη, αφού τα ζάρια αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο στα παιχνίδια ρόλων και στρατηγικής.
...και με βάση το post μου, γιατί ακριβώς είναι άσχετα αυτά τα ζάρια; ;)
Γιατί γράφεις για τζόγο. Τα παιχνίδια ρόλων και στρατηγικής δεν είναι τυχερά με την έννοια του τζόγου, όπως φυσικά δεν είναι και τα περισσότερα διαδικτυακά και επιτραπέζια παιχνίδια υπολογιστή. Η σύγχιση αυτή -για την οποία ευθύνονται τα ΜΜΕ και την οποία υποδαυλίζει το κράτος- συμβάλλει στο πρόβλημα.
Αχ βρε Αστέρη, αφού βαζω το ;), το παίζω πονηρός, κάνω λογοπαίγνιο - αλλά αφού επιμένεις, εξηγούμαι:
Έχεις δίκιο με τα ζάρια. Αλλά αφού χρησιμοποιούνται μόνο σε παιχνίδια "ρόλων και στρατηγικής" ταιριάζουν απόλυτα με το Post μου:
Οι εταιρείες καλύπτουν το θέμα των "ρόλων" φροντίζοντας να εισπράξουν χωρίς να προσφέρουν χρησιμοποιώντας "τρύπες" του νομικού συστήματος - ή, ακόμα καλύτερα αδιαφορώντας παντελώς για αυτό, καθώς η χασούρα σε τυχόν πρόστιμο θα είναι πολύ μικρότερη απο το αναμενόμενο κέρδος,
και φροντίζουν για το θέμα "στρατηγικής" καθώς εκτιμούν οτι καλύτερο απο το να βγάλουν τα μάτια τους σε δικαστικές κόντρες είναι το να συμπράξουν (το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ, είναι η συνολική πολιτική των εταιρειών να ΜΗΝ πριμοδοτούν μετακινήσεις με φορητότητα αριθμού, ως "συμφωνία κυρίων") και να παίξουν όλες μαζί το παιχνίδι των sms.
Οπότε, σύμφωνα με το λογοπαίγνιο και παιχνίδια ρόλων έχουμε, και στρατηγικής.
Αλλά, για τα ζάρια και την φωτό, έχεις προφανώς δίκιο (ήταν ωραία χρωματικά, γι΄ αυτό την έβαλα- αλλά μην το πεις παραέξω..)
Αχ βρε Αστέρη, αφού βαζω το ;), το παίζω πονηρός, κάνω λογοπαίγνιο - αλλά αφού επιμένεις, εξηγούμαι:
lol, το κατάλαβα και το κλείσιμο του ματιού και το λογοπαίγνιο, αλλά είπα να κάνω τη διάκριση γιατί την έχω πάρει από φόβο αυτή την κατάσταση με την προστασία του τζόγου και τη δίωξη όλων των άλλων παιχνιδιών (απ' τα οποία δεν παίρνει μίζα το κράτος).
Εξάλλου, παίζω κι εγώ το "ρόλο" μου :-p
Αλλά, για τα ζάρια και την φωτό, έχεις προφανώς δίκιο (ήταν ωραία χρωματικά, γι΄ αυτό την έβαλα- αλλά μην το πεις παραέξω..)
Κανένας RP gamer δε μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία τους' όλοι έχουν τουλάχιστον από ένα σετ, ακόμα κι αν είναι παροπλισμένο. Τυπικός πασατέμπος: να ρίχνεις στο άσχετο, για διάφορα checks επί της καθημερινότητας ("-να δεις που η γκαρσόνα θα με κεράσει σφηνάκι", "-ρίξε εικοσάεδρο!") :-pp
Μπορώ να πω κάτι επί τούτου, μια που τώρα πρόλαβα να ψιλοδιαβάσω blogs:
Έχω (είχα) ζάρι 100έδρο.
Σχεδόν ολοστρόγγυλο, σε μέγεθος αυγού, με άμμο για να σταματήσει κάποια στιγμή να ρολλάρει και φυσικά βγάζεις τα ματάκια σου για να δεις τι έφερες αφού όλα τα νούμερα είναι κοντά μεταξύ τους.
Αχ, τι μου θύμισες!
(μπορώ να κερδίσω το βραβείο του πιο άσχετου comment τώρα;)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home