Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2006

Κιβωτός



Έτυχε εχθές να βρεθώ σε μία χριστιανική συγκέντρωση, μία κοπή πίτας απο τον Μητροπολήτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής πάτερα Νικόλαο..

Το θέμα (γιατί, απο ότι κατάλαβα κάθε Τετάρτη ο πάτερ Νικόλαος μαζεύει ανθρώπους κάτω των 35 -όχι υποχρεωτικά- και συζητάνε) ήταν η προσπάθεια ενός άλλου ιερέα, του πάτερα Αντώνιου, να δημιουργήσει έναν χώρο προστασίας και φιλοξενείας παιδιών, την Κιβωτό.

Κάποια στιγμή, όσο ο πάτερας Αντώνιος έκανε την παρουσίαση και δεχόταν ερωτήσεις, μου ήρθε να σηκωθώ πάνω και φωνάξω "να αγιάσει το στόμα σου!".

Ηταν όταν ο πάτερας Αντώνιος έλεγε "το κάθε παιδί έχει το θρήσκευμά του, εμείς κάνουμε την προσευχή μας, τα μουσουλμανάκια δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν".

~

Μιλάμε για μία εντυπωσιακή προσπάθεια. Ξεκίνησε δειλά, σιγά-σιγά ανδρώθηκε - και τώρα φιλοξενεί αρκετά παιδιά, βοηθώντας τους με φορείς να σταματήσουν τα ναρκωτικά, να πάνε σχολείο, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και να έχουν ένα μέρος να κοιμηθούν, αν το έχουν ανάγκη.

Όλα αυτά με την προσπάθεια ενός ιερέα μίας δύσκολης περιοχής, και με την χορηγία πολλών ανώνυμων πολιτών που προσφέρουν την δική τους συνεργασία (όταν το επάγγελμά τους το επιτρέπει) ή τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα.

~

Είναι απο τις λίγες προσπάθειες που μπορώ να "διαφημίσω" απο το blog μου. Οχι γιατί πείστηκα οτι η προσπάθεια είναι σωστή, απο τα λόγια του ιερέα, όσο για δύο λόγους:

α) γιατί ένας ορθόδοξος ιερέας λέει οτι όχι μόνο δέχεται παιδιά απο κάθε θρήσκευμα, αλλά δεν τα αναγκάζει να ακολουθήσουν το δικό του,

β) και για την απογοήτευση που ένιωσα όταν απάντησε με σιωπή στην ερώτηση αν η Αρχιεπισκοπή στην οποία υπάγεται ως ιερέας βοηθάει στην προσπάθειά του.

~

Παιδιά, είναι απλό. Βαριόμαστε να ασχοληθούμε. Δεν βρίσκουμε ενδιαφέρον - δεν έχουμε πίστη στον σκοπό (γιατί υποπτευόμαστε ότι κάπου, κάποιος, ετοιμάζεται να μας τα φάει), και κυρίως το ξεχνάμε.

Εγώ πείστηκα: και για την αξία του πάτερα Αντώνιου (εννιά χρόνια ασχολείται με αυτό τον σκοπό - και είναι νεότατος) και για την ειλικρίνεια του σκοπού του.

Δεν το κρύβω, οτι αποφάσισα να του προσφέρω εθελοντικά την εργασία μου μόλις έμαθα για την λογική του να προσφέρει βοήθεια ανεξαρτήτως θρησκεύματος κοινωνικής ή εθνικής προέλευσης - σε όσα περισσότερα παιδιά μπορεί.

Αυτήν την εκκλησία θέλω, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να την στηρίξω.

Links:
  • Παρουσίαση στα Αγγλικά [Από την Σκωτσέζικη κοινότητα Ελλάδας, με φωτογραφίες]
  • Βράβευση από την UNESCO
  • ΜΙΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, Άρθρο απο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • Δηλώσεις Αλαβάνου, όταν επισκέφθηκε το Νεανικό Κέντρο (2005)
  • Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου
  • Βράβευση απο το Disabled.gr
  • «Κιβωτός» φροντίδας για 250 παιδιά - Καθημερινή
  • Bραβεία της Kίνησης Πολιτών και του ΣEO - Καθημερινή
  • Παρουσίαση απο το περιοδικό Hellas in (Αγγλικά)


    Σύντομα η Κιβωτός θα έχει τον δικό της δικτυακό τόπο - μέχρι τότε, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210 5141935

  • Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

    3 Comments:

    Blogger Katerina ante portas said...

    Xαίρομαι που εκτίμησες την προσπάθεια του πατρός Αντωνίου που στηρίζεται απο την επίσης πολύ σωστή νεα, την πρεσβυτέρα του. Έγγαμος ιερέας, άρα ξέρει απο πρώτο χέρι, τα προβλήματα επιβίωσης σήμερα της οικογένειας και τα προβλήματα των παιδιών και εκείνων όλου του κόσμου που είναι "δικά του" κατά την πνευματική έννοια.
    Αξίζει να τον στηρίξουμε, εύγε!

    1/13/2006 01:36:00 μ.μ.  
    Anonymous Ανώνυμος said...

    xairomai pou to parousiazeis...

    zo sto exoteriko, alla exei tyxh otan eimai Ellda na exo dei paroysiasi tou patros Antoniou apo tin tileorasi.

    krima, pou to post auto exei mono ena comment :(

    1/16/2006 04:16:00 μ.μ.  
    Blogger Marialena said...

    Ναι, ναι κάνε αυτή τη παρουσίαση του πατέρα Νικολάου, τέτοιες μορφές προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο οφείλουμε να τις προβάλλουμε! Well done Αρκούδε και περιμένω το σχετικό αφιέρωμα!

    1/18/2006 03:56:00 μ.μ.  

    Δημοσίευση σχολίου

    << Home

    Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!