Πέμπτη, Ιουλίου 29, 2004

Το παρελθόν τους στο παρόν μας...

Τι έγινε ρε παιδιά εδώ;

Κυκλοφορεί σήμερα (29/7/2004) στα ΝΕΑ and goes like this:

Aποκλείστηκαν από τις διαπιστεύσεις 17 εργαζόμενοι του EKAB ύστερα από ξεσκόνισμα ποινικών μητρώων


Παραθέτω απόσπασμα:

Ο κ. Δ. Βουλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εργαζομένων στο EKAB και ένας εκ των... κομμένων, καταθέτει τη δική του εκδοχή. «Με απέρριψαν λόγω... προτέρου εντίμου βίου», λέει ειρωνικά ο κ. Δημήτρης Βουλής. «Είμαι αριστερός και παλιά είχα έρθει σε αντιπαράθεση με την Αστυνομία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μου δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση των εργασιακών μας κατακτήσεων. Γι' αυτό πιστεύω ότι με απέρριψαν. Στο χαρτί που μου έστειλαν παραθέτουν μόνο διάφορα σημεία του νόμου, δεν γράφουν τι ακριβώς έκανα, και λένε πως για περαιτέρω διευκρινίσεις μπορώ να απευθυνθώ προσωπικά σε αυτούς, και με δικηγόρο αν θέλω, καθώς και ότι έχω το δικαίωμα να κάνω ένσταση. Δεν θα το αφήσω έτσι το θέμα, για πολιτικούς κυρίως λόγους, διότι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Χώρια που όταν τον χειμώνα κάναμε αίτηση δεν ξέραμε πως θα μας ψάξουνε - στην πορεία προέκυψε αυτό».


Όλο το άρθρο εδώ

Είπαμε, ασφάλεια, ok, αλλά όχι και έτσι! Βασικά, δεν είναι το μόνο που με χάλασε - στο Βήμα εχθές (28/9/2004) διάβασα στην στήλη του Πανούτσου, οτι σε τεστ που κάνανε σε αστυνομικούς, για θέματα ασφαλείας, τέθηκε το εξής: "Μία γυναίκα, που μοιάζει έγκυος (φουσκωμένη κοιλιά, περπάτημα, κλπ) δεν σταματάει σε μπλόκο της αστυνομίας και επιχειρεί να μπεί σε φυλασώμενο χώρο. Ο Αστυνομικός την πυροβολεί και την σκοτώνει. Ανακαλυπτει μετά οτι ήταν πράγματι έγκυος. Ήταν σωστή η πράξη του;". Η απάντηση ήταν ομόφωνα ΝΑΙ. Προσέξτε, δεν κοιτάω αν ήταν σωστή ή όχι η απάντηση: την απάντηση που έδωσαν κοιτάω.

Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλά μου φαίνεται οτι ποιό πολύ φοβάμαι τα μέτρα ασφαλείας, παρά τους τρομοκράτες...

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

3 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Το πιθανότερο είναι να υπάρχει όντως πρόβλημα δημοκρατίας. Εμένα πάντως, αυτό το "xώρια που όταν τον χειμώνα κάναμε αίτηση δεν ξέραμε πως θα μας ψάξουνε - στην πορεία προέκυψε αυτό", θα με έβαζε σε σκέψεις. Να είσαι σίγουρος ότι τα ΝΕΑ δεν πρόκειται να σε ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της έρευνας. Για την έγκυο : γιατί " αλλά όχι κι έτσι"; Τι δηλαδή σε κάνει να πιστεύεις ότι μια τρομοκράτης δεν θα μπορούσε να υποδύεται την έγκυο; Κι ύστερα γιατί να μην σταματήσει στο μπλόκο; Θα μου πεις κι αν είναι κουφή ή τρελή; Σωστό αυτό... αλλά ο Πανούτσος, απ' ότι φαίνεται, δημαγωγεί. Το πρόβλημα που έβαλαν στους αστυνομικούς είναι θεμιτό ( αν είναι να κουβεντιάσουμε για ασφάλεια ) και οι απαντήσεις τους θέλουν σοβαρή συζήτηση κι όχι αγανακτισμένη απόρριψη!

7/30/2004 10:45:00 π.μ.  
Blogger arkoudos said...

Πολύ δίκιο έχεις - κυρίως για το αν ένας τρομοκράτης μπορεί να ξεπεράσει τα όρια αυτού που εμείς θεωρούμε "ηθικό" και να χρησιμοποιήσει κινήσεις κάτω από την ζώνη (όπως για παράδειγμα να υποδυθεί μία έγκυο). Σωστή και η απάντηση των αστυνομικών, την ασφάλειά μας προστατεύουν άλλωστε...

Η προσοχή μου πέφτει αλλού... Φοβάμαι ότι σε λίγο θα είναι θεμιτό (και ίσως υποχρεωτικό) να πυροβολεί η αστυνομία οποιονδήποτε "ξεφεύγει από τους κανόνες" - καθώς θα τίθεται θέμα ασφαλείας... Βλέπεις, η ένστασή μου είναι στο ότι, πλέον το παράπτωμα στο οποίο υποπέπτει πλέον ο πολίτης, ενώ είναι πολύ μικρής σημασίας (στο παράδειγμά μας η κοπέλα που δεν σταματά στην υπόδειξη του αστυνομικού) γίνεται εξαιρετικά σοβαρό εξ αιτίας του κενού ασφαλείας που προκαλείται και των τρομοκρατικών μέτρων - και τιμωρείται ανάλογα.

Κυρίως, καθώς ως κοινωνία δεν είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να δράσουμε με λογικές και θεσμοθετημένες βάσεις: αντιδρούμε σπασμωδικά, καθώς η "τρομοκρατία στο σπίτι μας" μας έπιασε εξ απίνης. Έτσι, κατεβάζουμε κάμερες που μόλις ανεβάσαμε, επιτρέπουμε την συμμετοχή σε 17 ΕΚΑΒίτες που μόλις τους την είχαμε απαγορέψει, κ.λ.π. Και αυτό, γιατί οι κινήσεις μας δεν γίνονται με βάση την λογική, την θέση και την ιστορία - αντιθέτως γίνονται με βάση "ανταπάντησης" σε κινήσεις άλλων, που έχουν αποδείξει οτι δεν θα σταματήσουν πουθενά, αρκεί να πετύχουν τον σκοπό τους. Η λογική του fast (food, diet, sex, life) μας καλύπτει μόνο βραχυπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα ανακαλύπτουμε διαρκώς τα κενά της.

Και μιά και είπα σκοπό: Ίσως να μην έπρεπε καν να καταλήξουμε εκεί... βλέπεις, η γνώμη μου είναι οτι συχνά η ερώτηση είναι λάθος. Αν για παράδειγμα (όσο ρητορικό και αν ακούγεται αυτό) "δημοκρατία ή τρομοκρατία" θα μπορούσε να απαντηθεί όχι με ένα απλό "Πρωτα η Τρομοκρατική απειλή" ή "Πρώτα η Δημοκρατία και τα δικαιώματα του πολίτη" - αλλά να λυθούν αυτά καθ' εαυτά τα προβλήματα που προκαλούν την τρομοκρατία. Σου θυμίζω οτι ως Ευρώπη (Β' παγκόσμιος) αλλά και ως Ελλάδα (Τουρκοκρατία, Χούντα) η Ελλάδα βρέθηκε να συμμετέχει σε "τρομοκρατικές" επιθέσεις για να απελευθερωθεί... (Φαντάσου να στέλναμε έλληνες στην Κωνσταντινούπολη ή στο Βερολίνο να ανατιναχτούν για να γλυτώσουμε από τους ..κατακτητές μας. Ήρωες θα τους κάναμε) Αλλά φυσικά, η ιστορία γράφεται από τους νικητές - και η δική μας τρομοκρατία βαπτίστηκε "Αντίσταση".

Sorry που μακρυγορώ αλλά ήταν ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου, και είχα πράγματα να πω. Για τα ΝΕΑ, πρέπει να σου πω οτι στις εφημερίδες της αντιπολίτευσης (sic) βρίσκει γενικά κανείς ποιό ενδιαφέροντα νέα :)...

Σε ευχαριστώ για το post σου - ελπίζω να σε ξαναδιαβάσω ... Θα είναι πιό εύκολο για μένα να σε αναγνωρίσω αν βάλεις και ένα όνομα...

Να 'σαι καλά,
arkoudos

7/30/2004 12:10:00 μ.μ.  
Blogger kukuzelis said...

Να είσαι καλά κι εσύ. Δεν άφησα ονοματάκι γιατί δεν θυμόμουνα εκείνη τη στιγμή το password και μου ήρθε ευκολότερα το ανώνυμος. Για τους σύγχρονους τρομοκράτες έχω δυο παρατηρήσεις να κάνω. Η πρώτη προφανής : παντελής αδιαφορία για τη ζωή τους. Απ όσο ξέρω, στο παρελθόν ο τρομοκράτης, έβαζε μεν τη ζωή του σε κίνδυνο, προσπαθούσε όμως, έστω και στοιχειωδώς, να γλιτώσει. Τους μόνους "αντιστασιακούς" που ξέρω να πολεμάνε για να πεθάνουν, είναι οι φασίστες του Φράνκο. Αυτοί πολεμούσαν με το σύνθημα "viva la muerte" στα χείλη... Τι να πω; Μακάρι να λένε αλήθεια οι στίχοι του τραγουδιού : " στρατιώτη, όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει / στρατιώτη μου, τον πόλεμο τον χάνει". Η δεύτερη παρατήρηση : παντελής αδιαφορία για το ποιοι θα πεθάνουν. Θυμάμαι ότι η 17Ν, όταν έβλεπε ότι υπήρχε κίνδυνος να φάει "αθώους", έβαζε τις φωνές για να τους προφυλάξει! Το ίδιο έκαναν, ή προσπαθούσαν να κάνουν, και τα αντιστασιακά κινήματα από το ΕΑΜ μέχρι τους Βιετκόνγκ. Είχαν μιαν αίσθηση στρατηγικής και τακτικής σε ό,τι αφορούσε τα ανθρώπινα θύματα. Προσπαθούσαν τουλάχιστον να μη φάνε δικούς τους. Αυτό δε συμβαίνει σήμερα : βλέπε Ιράκ. Φαίνεται πως έχουμε περάσει σε ποιοτικά διαφορετική κατάσταση. Εγώ φοβάμαι πάντως. Πολύ. Και παράλληλα αισθάνομαι βαθύτατη ηθική αποστροφή. Τώρα ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες του πολέμου ( βάλε τον πόλεμο σε εισαγωγικά αν θες ) κατά της τρομοκρατίας δεν ξέρω. Είμαι σίγουρος όμως, ότι οι νεκροί του τραίνου στη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν για την έμπρακτη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων από τους τρομοκράτες. 200ες ψυχές έτσι; Μια μικρή διαδήλωση... Το παρασοβάρεψα! Να είμαστε καλά κι οι δυο να τα λέμε.

7/31/2004 12:54:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!