Οι οικοδεσπότες και το χαλάκι...
Κάθε μέρα -σχεδόν- περνάω απο τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι.
Εκεί νιώθω το ...μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Είχα πει -πιθανόν όχι σε αυτό το blog- οτι τότε, μου θύμιζε τους νοικοκυραίους που δέχονται σπουδαίους επισκέπτες, αλλά έχουν το σπίτι τους χάλια.
Βρώμικο, ακατάστατο, χαλασμένο.
Έχουν λοιπόν, δύο λύσεις. Ή πασχίζουν να κρύψουν ό,τι τους ντροπιάζει, ή κάνουν ότι καλύτερο δυνατόν να διορθωθούν.
Παίζει και το σενάριο να τους καλέσουν στο σπίτι που έχουν, όπως το έχουν - αλλά ή οι επισκέπτες θα φύγουν τρέχοντας και δεν θα ξανάρθουν, ή που θα πουν "πολύ μάγκες αυτοί οι οικοδεσπότες".
Και δεν θα ξανάρθουν.
~
Στο Μοναστηράκι (στον σταθμό, γιατί για την πλατεία έχουν ήδη ακουστεί αρκετά παράπονα) λοιπόν, γίνεται της κακομοίρας.
Ήδη, απο τους Ολυμπιακούς, η κατάσταση έμοιαζε να είναι στην κόψη του ξυραφιού: μιά καθαρίστρια ήταν διαρκώς με μία σφουγγαρίστρα και μάζευε τα νερά.
Μετά, σιωπή.
Οι αγώνες τελειώσανε, οι φρίτς και οι τσιν πήγανε σπιτάκι τους, η καθαρίστρια απελευθερώθηκε απο την σφουγγαρίστρα...
Έτσι, τα νερά μαζεύονται, γλυστράει και είναι επικίνδυνα.
Για το εικαστικό, με την προβολή του σύμπαντος στην κορυφή της στοάς του μετρό στο Μοναστηράκι, έργο (αν θυμάμαι καλά απο τις πινακίδες) του Σινόπουλου, που έχει το Πλανητάριο, δεν μπορούμε να πούμε πολλά καθώς μοιραία, πέφτει σε δεύτερη μοίρα.
Πάντως, επι δύο μήνες το σήμα έδειχνε οτι πρέπει να αλλαχθεί η λυχνία, πράγμα που ουδέποτε - προφανώς γιατί κανείς δεν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί- έγινε.
~
Θα σκοτωθεί κανείς; Θα χάσκουν σβηστοί οι προβολείς;
Οι οικοδεσπότες προτίμησαν να βάλουν τα σκουπίδια κάτω απο το χαλάκι. Οι επισκέπτες ήρθαν, είδαν, έφυγαν.
Τώρα οι οικοδεσπότες δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν αν κάτι τους μυρίζει...
4 Comments:
Το άσχημο μας πρόσωπο¨:-(
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, για την ιστορία ενός αδικημένου διαγωνισμού, για την ευθύνη και την ασχετοσύνη των αρμοδίων, για, για, για... Αλλά δε θέλω, έχω κουραστεί να τα επαναλαμβάνω ξανά και ξανά. Απλά κάθε φορά που δίνω ραντεβού με φίλους (Έλληνες και ξένους) στο γνωστό σημείο, ειλικρινά, νιώθω ένα σφίξιμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό σημείο τομής σημαντικών αξόνων της πόλης, στο οποίο ενώνονται διαφορετικές λειτουργικές ενότητες της Αθήνας (εμπόριο, αναψυχή, αρχαιολογικοί χώροι), διασταύρωση διαφορετικών πορειών που μόνο ένα "πολύχρωμο χαλί" θα μπορούσε να τις ενώσει - πράγμα που ήταν και η κεντρική ιδέα της αρχικής πρότασης. Αλλά φυσικά κάποια κεφάλια είχαν διαφορετική αντίληψη του τι είναι αποδεκτό για ένα ιστορικά φορτισμένο χώρο. Η πλάκα πεζοδρομίου, η βρώμικη άσφαλτος, το τραπεζάκι του σουβλατζίδικου και καμια πενηνταριά μοτοσυκλέτες. Γυφτουλιές. Και πόσο λίγοι διαμαρτύρονται!!! Στην ATHENS VOICE -πάει καιρός- είχα διαβάσει το εξής: "-Γιατί οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική? -Γιατί είναι μπουρτζόβλαχοι." Απλά αυτό.
Back to reality guys! Στην Ελλάδα είμαστε! το μόνο καλό είναι ότι είμαστε παντα συνεπείς στη γυφτιά μας! Οσο και να το κάνεις κάτι είναι κι αυτό!
Enw den mas leipei to gousto, mas leipei o tropos ekfrashs tou...
Den einai thema eukairias, alla paideias, pou dustuxws den poulietai me ap'ola ston Mparaxtarh!!!
Δημοσίευση σχολίου
<< Home