Παρασκευή, Απριλίου 22, 2005

Οχι σαν την Μαρί-Κλαίρ, περισσότερο.

Κάποτε, στο παρελθόν, είχα μιλήσει για τις όμορφες γυναίκες.

Και οτι όλοι είναι όμορφοι ή όμορφες - για κάποιον.

Επειδή είναι υποκειμενικό, επειδή είναι θέμα γνώμης, χημείας, επειδή η ομορφιά είναι για αυτό που σε βλέπει.

Είχα μιλήσει και για το μακιγιάζ, και την ψιλοαντίθεσή μου σε αυτό. Καλό όταν μία γυναίκα θέλει να νιώσει πιο όμορφη, κακό όταν εξαρτάται απο αυτό για να νιώσει όμορφη.

Ξεκίνησα έχοντας πάντα στο μυαλό μου μια αφίσα, στους δρόμους της Κυψέλης, που έλεγε: "Δεν είναι όλες οι γυναίκες όμορφες σαν τις κοπέλες στο Marie Claire, είναι ομορφότερες" ή κάπως έτσι.

Πέτυχα και ένα link που οι αντιδράσεις του με έκαναν να σκεφτώ τι αντίκτυπο έχει η ομορφιά στης γυναίκες.

Εδώ μπορείτε να δείτε απο έναν φωτογράφο το αποτέλεσμα της επεξεργασίας στις φωτογραφίες. Αρκεί να πάτε το mouse πάνω απο την μεγάλη φωτογραφία για να δείτε πως ήταν πριν.

Τι σημαίνει αυτό; Βασικά, οτι κανείς δεν είναι τέλειος. Ok, πες οτι αυτό το ξέραμε ήδη.

Οτι τα standart δεν είναι πραγματικά. Πως περιμένει κανείς μία μικρή κοπέλα που ακούει, απο γυναίκες και άντρες τι κουκλάρα (απο άντρες μπορεί να ακούσει κάτι άλλο, παρεμφερές) είναι η τάδε, γιατί έτσι δείχνει στο περιοδικο, να καταλάβει την διαφορά μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας;

Αυτή η μικρή κοπέλα θα μεγαλώσει και θα μάχεται διαρκώς να μοιάζει στην τάδε, που παραδόξως δεν γερνάει ποτέ, δεν πάει για χέσιμο, δεν έχει περίοδο, δεν την πιάνει κόψιμο, τρωει ότι θέλει, εν ολίγοις δεν έχει τα ελλατώματα που έχουμε όλοι μας.

Και αν τα έχει, είναι trendy.

Σε αυτό βοηθούν τα περιοδικά τύπου cosmopolitan, όπου η ομορφιά γίνεται ο εύκολος (αν όχι μοναδικός) τρόπος να κερδίσεις τον κούκλο άντρα, την καλύτερη δουλειά, να σε θαυμάζουν οι φίλες σου.

Εμ βέβαια. Αλλώς τι θα πουλάγανε; καζαντζάκη;

Εν πάσει περιπτώσει, είναι λίγο άδικο, όσο και να με βολεύει να το ρίχνω στο Cosmopolitan. Υπάρχει μία ολόκληρη σειρά απο διαδικασίες που παίρνουν ένα μικρό παιδί, και το κάνουν μία γυναίκα με απαιτήσεις για την εμφάνισή της.

Επαναλαμβάνω: Καλό όταν μία γυναίκα θέλει να νιώσει πιο όμορφη, κακό όταν εξαρτάται απο αυτό για να νιώσει όμορφη.

Είχα δυσκολευτεί να πείσω, στο παρελθόν, πόσο όμορφη είναι κάθε γυναίκα, για τον κατάλληλο δέκτη. Ανεξαρτήτως μαλλιών, τακουνιού, μακιγιάζ. Ακόμα και ανεξαρτήτως κώλου.

Στην πραγματικότητα, άλλη μία εικόνα μου έρχεται στο μυαλό. Είμαι στο τραίνο, όπου όταν βαριέμαι παρακολουθώ τους ανθρώπους. Μία κοπέλα γύρω στα 22 βρίσκεται μπροστά μου, κοιτώντας έξω. Είναι ντυμένη απλά, με ένα τζιν και ένα πουκάμισο, έχει μακριά καστανοκόκκινα μαλλιά, και είναι γεματούλα. Αμυδρά.

Είναι υπέροχη.

Στην Βικτώρια, μπαίνει στο τραίνο μία κοπέλα που της μοιάζει πολύ. Ιδια ηλικία, κόκκινα μαλλιά. Εχει όμως ποιό αδύνατο σώμα, καλοφτιαγμένο, είναι μακιγιαρισμένη, με έντονο -σχεδόν ενοχλητικό- άρωμα και ντυμένη πολύ πιο φόρμαλ.

Είναι αδύνατο εκείνη την στιγμή να μην κάνω την σύγκριση. Θαυμάζω την απλή έκδοση της ίδιας κοπελας, και ταυτόχρονα με απωθεί το κατά προσπάθεια εξεζητημένο της πιο λουξ έκδοσης.

Δεν κάνω γενικότητες - αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό με έκανε να σκεφτώ πόσο λάθος είναι να βασίζεσαι στο μακιγιάζ ή το ντύσιμο για να εντυπωσιάσεις.

Τέλος πάντων, συνεχίζω τον συνειρμό μου.

Όλοι είναι όμορφοι ή όμορφες - για κάποιον.

Και οι κοπέλες δεν είναι τόσο όμορφες όπως δείχνει το Marie Claire - είναι περισσότερο.

~

Ακόμα και όταν δεν έχουν σεσουάρ μαζί τους :)

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Πες τα επιτέλους ανθρωπέ μου!! και ιδιαίτερα σε κάτι άντρες που προσπαθούν να σε κάνουν να μοιάσεις στο καθε pin up girl που βλέπουν κάθε μήνα στο τάδε περιοδίκο! και η απλότητα είναι ομορφιά!!!

4/22/2005 05:49:00 μ.μ.  
Blogger QarcQ said...

Και τις δύο τις ερωτεύτηκα με τα γυαλάκια τους...

4/22/2005 07:48:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Pes ta arkoude opos einai. Mpas kai ka8arisei ligaki to onoma mas. Giati megalytero einai to pososto ton gynaikon pou "peripoiountai" gia na aresoun stous trigyro, kai mikrotero to pososto ton andron pou 8eloun "peripoihmenh" gynaika.

H alh8eia na legete. Oi gynaikes exoun la8os idea gia tis andrikes prothmhseis.
Kai anaferomai se andres kai oxi se mamouxalous pou pernoun kapoia periodika kai zoune mesa sth fantasia tous.

4/23/2005 12:51:00 π.μ.  
Blogger Νίκος said...

μην ξεχνάμε και το Men's Health. Γιατί το μόνο χειρότερο από μία γυναίκα θύμα του cosmopolitan είναι ένας άντρας που κατηγορεί τις γυναίκες θύματα του cosmopolitan ενώ ο ίδιος είναι θύμα του Men's Health.

Γενικότερα νομίζω ότι ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε άντρες και γυναίκες είναι αδυσώπητος. Προσωπικά έχω λιώσει στα γυμναστήρια χωρίς αποτέλεσμα σωματικό αλλά νομίζω ότι έχω γίνει "σοφότερος" στην πορεία (συν του ότι αγάπησα τη γυμναστική).

Πάντως μετράει η εξωτερική εμφάνιση πώς να το κάνουμε. Εμένα με καλύπτει απόλυτα η περιγραφή που έδωσες... και εμένα με παραξενεύει η κοπέλα που ντύνεται και βάφεται και φαίνεται και 10 χρόνια μεγαλύτερη στο φινάλε!!!

ένα σύνθημα στο πολυτεχνείο έλεγε επίσης κάτι του στυλ "δεν είμαστε όλες μοντέλες" αλλά έκανε και ρίμα και ήταν πολύ ωραίο αλλά δεν το θυμάμαι.

4/23/2005 08:38:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!