Δευτέρα, Μαΐου 09, 2005

Ξαφνικός όχλος

mob
[mOb]

ουσ. (μαινόμενος) όχλος: mob law / rule οχλοκρατία # (με οριστικό άρθρο:) πληβείοι, λαουτζίκος, συρφετός, πλεμπάγια: just to please the mob απλώς για ευχαριστήσει τη πλεμπάγια # σπείρα, συμμορία: I chased a mob of youngsters κυνήγησα μια συμμορία νεαρών/


Θυμάστε που σας έπρηζα με ένα καλό θέμα, που όλο ερχότανε, και ερχότανε...

Ε, ήρθε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο τίτλος είναι FlashMob.

Η απάντηση στο "τι 'ναι τούτο;":

Ο "αιφνίδιος όχλος" όπως συχνά αναφέρεται στα Ελληνικά ο όρος flash mobs είναι η ξαφνική συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού ατόμων σε μία προκαθορισμένη τοποθεσία κάποιο συγκεκριμένο χρόνο. Οι άνθρωποι που συμμετάσχουν, ακολουθούν ένα προκαθορισμένο αξιοπρόσεκτο σενάριο το οποίο εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, και έχει ως στόχο το γέλιο και την έκπληξη των αθώων παρευρισκόμενων περαστικών.

Από τον "επίσημο" δικτυακό τόπο των Flash Mobbers στην Ελλάδα, το FlashMob.gr

Περί τίνος λοιπόν πρόκειται;

Στην ουσία, οργανωμένοι μέσω SMS, email, και άλλων ηλεκτρονικών ή έντυπων μέσων επικοινωνίας, μια ομάδα ατόμων - όχι απαραίτητα γνωστοί μεταξύ τους - ακολουθούν ένα σενάριο. Το σενάριο πρέπει να αφορά μόνο τους mobbers (κάτι δηλαδή που θα κάνουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους) και όχι τους περαστικούς, ώστε αυτοί να μην ενοχληθούν - απλώς να γελάσουν, από το απρόσμενο γεγονός.

Η ιστορία.

Το πρώτο flash mob event έγινε (κατά τας γραφάς) στην Νέα Υόρκη. Εκεί ένας απροσδιόριστος τύπος, επ' ονόματι Bill, φώναξε 50 γνωστούς του, για να πάνε όλοι μαζί σε ένα πολυκατάστημα, να διαλέξουν ένα συνηθισμένο χαλί, και να το παρατηρούν για ώρα, λέγοντας ότι το θέλουν ως χαλί αγάπης (love rug) για το κοινόβιό τους στα περίχωρα. Ύστερα, όπως έλεγε και το σενάριο, χωρίς άλλες εξηγήσεις (ήταν η μόνη εξήγηση που έδιναν σε όποιον τους ρωτούσε) έφυγαν αθόρυβα. [από το αφιέρωμα του CNN]

Το πρώτο Flash Mob event ήταν γεγονός.

Έκτοτε, η μόδα επεκτάθηκε εκτός από την Αμερική και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Τα υλικά ήταν απλά: ένα καλό σενάριο, μπόλικοι εθελοντές και ένα κοινό μέσο επικοινωνίας. Η πλάκα ήταν δεδομένη.

Το παρόν.

Στην Ελλάδα, η πρώτη (νομίζω) οργανωμένη κοινότητα mobbers, οργανώνεται μέσω του FlashMob.gr.

Από FlashMob.gr λοιπόν έχουν ήδη γίνει αρκετά (πάνω από δέκα) εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που μοιάζουν -σύμφωνα με τα σενάρια που μπορεί κανείς να διαβάσει στο site- αρκετά επιτυχημένα.

Θυμίζω πάντως ότι οι mobbers δεν είναι οργανωμένοι πουθενά, αρκεί ένα καλό, αθώο σενάριο, και κόσμος για να γίνει ένα Flash Mob Event - ακόμα και αν αυτός ο κόσμος είναι ένα σχολείο, μία δουλειά, ή φίλαθλοι μίας ομάδας.

Το μέλλον.

Ετοιμαστείτε... το Σάββατο 14 Μαΐου στις 14:00 με 14:30 θα μοιράζεται το σενάριο στην πλατεία Βικτωρίας (Γ' Σεπτεμβρίου και Χέυδεν μπροστά από τις εξόδους του ηλεκτρικού)

Εγώ κατά πάσα (μεγάλη) πιθανότητα, θα είμαι εκτός Αττικής εκείνη την ώρα. Αλλιώς, you can bet your ass ότι θα ήμουν εκεί! :)

Αν πάτε, και δεν μπορέσω τελικά να πάω, ελάτε να μου πείτε πως περάσατε, will you?

Θυμίζω ότι δεν χρειάζεται να ξέρετε κανέναν. Αρκεί να πάτε, με παρέα καλύτερα, να πάρετε το σενάριο, και αν με το καλό σας αρέσει σαν ιδέα, να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Συνήθως μοιάζουν κάπως έτσι.

Η αντίρρηση

Όπως όλα τα μυστήρια γεγονότα, υπάρχουν και αντιρρήσεις.

Αντιγράφω απο το site http://www.odegos.net/

[...]Εγκέφαλος (βλέπε, χρήση 'αξιοσημείωτα') πίσω από αυτές τις επιχειρησιακώς τρομερά πολύπλοκες ενέργειες είναι ο μάστερ ή αρχηγός αργόσχολος - του οποίου η τεχνική ονομασία στο σύστημα έχει καθοριστεί ως 'ο κρετίνος' - δουλειά του οποίου είναι να συλλαμβάνει εντελώς ανούσια σχέδια με την ελάχιστη δυνατή κοινωνική λειτουργικότητα πάντα, για λόγους ασφαλείας, σε στενή επαφή με εκτεθιμένο χώρο κατάψυξης για την αποφυγή εγκεφαλικών υπερφορτώσεων που θα σήμαινε ένα τραγικό χτύπημα κατά του κινήματος. Ο κρετίνος - και συγγνώμη που θα υιοθετήσω το τεχνικό όνομα - αφού συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για το επόμενο Flash Mob, ειδοποιεί τότε και τον 'όχλο' (ο οποίος είναι συχνά στρατηγικά εδρεύον σε φραπετέριες και ταβλομάγαζα της περιφέρειας) και όλοι μαζί αφήνουν τα Playstations τους (χωρίς, βεβαίως να ξεχάσουν το Pause ή για τους ιδιαίτερα ευφυείς το Save) και κατευθύνονται προς τον στόχο τους για να εκπληρώσουν με στρατιωτική πειθαρχία το εντελώς ανόητο έργο τους υπό τον ήχο Αμερικάνικου τύπου οχλαγωγιών και παρατεταμένων σερφαριστικών 'Coooool's. Άλλο ένα event ολοκληρώνεται προς εκνευρισμό όλων μας, οι αργόσχολοι επιστρέφουν στη θερμή αγκαλιά της μοναδικής γυναίκας που τους συγχωρεί πάντα (την Lara) και ο κρετίνος μπορεί επιτέλους να αγαλιάζει στις δάφνες ενός ακόμα χτυπήματος κατά του χρόνου ζωής και της ανθρώπινης κουλτούρας[...]


Διαφωνώ, αλλά είναι και αυτή μία άποψη.

Όλο το κείμενο εδώ

Συνδέσεις
(α, ρε μπαγάσηδες, πως σας προσέχω)

http://www.flashmob.gr/
http://www.flashmob.com/
http://www.flashmob.co.uk/
http://edition.cnn.com/2003/TECH/internet/08/04/flash.mob/
http://www.ftrain.com/FlashMob.html
http://www.abc.net.au/science/news/stories/s913314.htm



Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

7 Comments:

Blogger το τσογλάνι said...

Θα συμφωνήσω με το odegos.net. Δε βρίσκω πουθενά κανένα νόημα, μια κενότητα για αργόσχολους μου φαίνεται. Και πολύ αμερικανιά μου μυρίζει, βάζουμε τον κόσμο να ασχολείται με μαλακίες για να τον αποπροσανατολίσουμε απο τα πραγματικά προβλήματα.

5/09/2005 03:27:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Χμμ, σαν ιδέα φαίνεται καλή, αλλά 2-3 σενάρια που τσέκαρα είναι εντελώς σαχλά.
Αφού υπάρχει το infrastructure, αν κάνανε κάτι με λίγο περισσότερο νόημα, ή έστω πλάκα, κι όχι απλά να πετάνε σαϊτες ή να προσυνάνε ένα μπλέντερ, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον.
Είναι φαίνεται σημάδι των καιρών. Το εύκολο είναι η υποδομή και η εκτέλεση. Το δύσκολο είναι η ιδέα και η έμπνευση.

5/09/2005 04:58:00 μ.μ.  
Blogger arkoudos said...

τσογλάνι: γι' αυτό έβαλα και την αντίθετη άποψη, για σας που διαφωνείτε. Αλλά εγώ, το λέω και δεσμεύομαι: αργόσχολος ή μη, μια φορά (τουλάχιστον) θα πάω!

Για το 'αμερικανιά' σηκώνει έξτρα αφιερωμένο σχόλιο...

steph: εγώ πάντως, διασκέδασα φοβερά με την ιδέα του μπλέντερ!

Τεσπα, γούστα είναι αυτά...

5/09/2005 05:07:00 μ.μ.  
Blogger PsyxiatroZ said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

5/09/2005 07:01:00 μ.μ.  
Blogger PsyxiatroZ said...

Τουζ έχω πετύχει στην καμάρα. Θεσσαλονίκη. Πετούσαν σαϊτεζ. Παντού σαϊτεζ. Γέμισε η καμάρα σαϊτεζ... Πέταξαν 1000 σαϊτεζ και σε 5-10 λεπτά το διαλύσανε. Τι να πω... Θέλουν να περάσουν κάποιο μήνυμα ή απλά να κάνουν χαβαλέ; Μάλλον το 2ο. Δεν νομίζω να χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία. Μάζεψε την παρέα σου και κάντο. Κάντο και μόνοζ σου στην τελική. Σαζ έχει τελειώσει η φαντασία; Φοβάστε;

ΥΓ: Ίσωζ να πήγαινα κι εγώ. Αν υπήρχε καλό σενάριο. Αν υπήρχε κάποιοζ προβληματισμόζ από πίσω. Αν ήταν να περάσουμε κάποιο μήνυμα. Τέτοια παπαριλίκια τα κάνω μόνοζ μου για να γελάσουμε με την παρέα. Πουλάω τρελίτσα φανερά. Χωρίζ να "κρύβομαι" μέσα σε μια "ομάδα" ατόμων. Άμήν...

5/09/2005 07:18:00 μ.μ.  
Blogger το τσογλάνι said...

Μαζί σου κι εγώ psyxiatre. Ναι στην κινητοποίηση αν θέλεις να περάσεις ένα μήνυμα, να προβληματίσεις. Αλλιώς μαλακία για την μαλακία έχει φάση όταν είναι τουλάχιστον αυθόρμητη.

5/09/2005 08:25:00 μ.μ.  
Blogger Your Man said...

Τι λέτε ρε που θα πάρω μέρος στο FlashMob σας...

Για να με μαζέυει η Αστυνομία και μετά να τρέχω πως να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας;

Δεν είδατε κι εκείνος ο καημένος ο γλύπτης τι έπαθε; Αυτά τα κόλπα μακριά. Ο μεγάλος αδερφός παραμονεύει (και δεν ξέρει και από μόδα)...

5/10/2005 04:04:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!