Θέλεις ή δεν θέλεις;
Απο την μύγα ξύγκι βγάζω μερικές φορές όταν έχω όρεξη... :)
Έρχεται η wisdom και ενημερώνει ότι την Τετάρτη, μας επισκέπτεται ο Paolo Coelio. Ο thalis όμως της kathimerinopita's, ενίσταται - κυρίως στο πνεύμα του εν λόγω βραζιλιάνου σούπερστάρ "δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω".
Και πετάγομαι εγώ, τσουπ, και λέω: Πλάκα, πλάκα, το πιστεύω αυτό.
Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω.
Και αυτό κυρίως γιατί όοοοοολα όσα θέλησα ποτέ (να γίνω ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, να γίνω γνωστός τραγουδιστής, να γίνω πλούσιος και να τρέχω στα ξενοδοχεία του Νικόλα, να με λατρεύουν όλες οι γυναίκες, να ταξιδέψω, να πάω στο φεγγάρι) τα βλέπω α-πο-λύ-τως εφικτά.
Δεν αστειεύομαι. Απολύτως. Για όλα αυτά.
Το μόνο κακό είναι ότι για να πετύχω οτιδήποτε υπάρχει σε αυτή την λίστα, απαιτεί θυσίες. Άλλες άγριες, άλλες απλές - αλλά πάντως, θυσίες. Και το ερώτημα είναι κατά πόσο είμαι διατεθημένος να θυσιάσω αυτά που ήδη έχω (οτιδήποτε και αν είναι αυτά) για χάρη του ονείρου μου.
Άλλες φορές, το τολμώ.
Και κερδίζω ή χάνω (μην εύχεσαι να έχεις κάτι, γιατί μπορεί τελικά να το καταφέρεις) και αξίζει ή όχι τον κόπο.
Κάποτε, στον φίλο μου τον Βασίλη, του έλεγα ότι αρκεί να βάλω μία γυναίκα στο μυαλό μου. Ε, δεν την χάνω με τίποτα.
Μπορώ να γίνω πιο κοντός, πιο ψηλός, πιο άγριος, πιο ήρεμος, πιο ξανθός, πιο μελαχρινός, πιο πλούσιος ή πιο φτωχός, πιο γλυκός, πιο ψυχρός - αρκεί να την θέλω αρκετά. Αν το έκανα όμως αυτό μόνο για αυτήν (και όχι για μένα) θα έχανα τον εαυτό μου.
Το μυστικό είναι τι είσαι διατεθημένος να χάσεις. Γιατί, κάθε φορά, για κάθε πράγμα που ελπίζεις (θέλεις, εύχεσαι), να ξέρεις ότι αν αυτό γίνει θα αλλάξει κάτι.
Και το θέμα είναι αν θέλεις να αλλάξει αυτό που έχεις τώρα ή όχι.
Δεν θα μπορούσα να είμαι όλα αυτά τα πράγματα; Αν αφιέρωνα χρόνο, κόπο και αφοσίωση σε αυτά, όλα αυτά θα ήταν εφικτά. Όχι στο πιάτο, αλλά κάποια στιγμή θα γινόντουσαν.
Δεν υπάρχει λοιπόν δεν μπορώ. Και αυτό, πολλές φορές με απενεχοποιεί για πράγματα που δεν απόκτησα ποτέ.
8 Comments:
Δεν μπορώ με τίποτα να μπω σε αυτήν τη λογική αλλά αφού δουλεύει για σένα, good for you!
Μάλλον φταίει το ζώδιο...
(Και για σένα και για μένα...)
Τελικά: Δεν μπορώ ή δεν θέλω; Ποιος ξέρει στα σίγουρα; Και ποιος είναι αυτός που λέει "δεν μπορώ"; Και ποιος είναι αυτός που λέει "δεν θέλω"; Εν πάση περιπτώσει, ίσως τα παρακάτω σχόλια, που έγιναν σε αυτό το blog παλαιότερα, να έχουν σχέση.
http://arkoudos.blogspot.com/2004/12/blog-post_16.html#110322391869949162
http://arkoudos.blogspot.com/2004/12/blog-post_16.html#110340940695282526
Για μένα ο Κοέλιο είναι ότι πιό βαρετό και βλακώδες έχει βγάλει η παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Αλχημιστής είναι από τα ελάχιστα βιβλία που αγόρασα, διάβασα 10 σελίδες και μετά παράτησα γιατί ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΛΛΟ (βιβλίο αδιάβαστο σπανιότατα παρατάω). Τέλος πάντων, προσωπική άποψη, θα μου πείτε, και να σκάσω.
Όσον αφορά, όμως, το "δεν μπορώ" και "δεν θέλω" ... αμ' δε που είναι εφικτό. Και για την απόδειξη του αληθούς, αναφέρω μιά λέξη και μόνο: Hollywood.
Εκεί να δεις θυσίες, επιμονή, "θέλω", τρέξιμο, ξεβόλεμμα, υποχωρήσεις και στο τέλος ... ζήτημα να γίνει γνωστός ένας στο 1.000.000.
Τς τς τς ... αποφθέγματα. Για όλα τα πράγματα υπάρχει κι από ένα.
Δε θα είμαι τόσο απόλυτη, αλλά "Ο επιμένων νικά". Και επιμένεις σ'αυτό που πραγματικά θέλεις συνήθως. Επιμένεις όμως σ'αυτό μήπως γιατί ταυτόχρονα βλέπεις ότι μπορείς?: ίσως είναι αλληλένδετα τελικά.
Συμφωνώ με το Γιάννη σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με την έννοια του ότι μπορείς πολλά να κάνεις αν είσαι διατεθειμένος να υποστείς το τίμημα και την συνεπακόλουθη αλλαγή του εαυτού σου (ξεχωριστές "χρεώσεις"). Αρκεί, βέβαια, να μην τρακάρεις σε δυνατότερα "σύννεφα" κάποιων άλλων, ή στο κβαντικό φαινόμενο shithappens (βλέπε και, τσουνάμι). Όπως όμως σε απενοχοποιεί για επιλογές που δεν ακολούθησες αυτή η συνειδητοποιήση, άλλο τόσο σε εφησυχάζει και σε καθιστά αδρανή (δίνει φτερά ώρες ώρες η επιδίωξη του αγνώστου και του αδύνατου). Αυτή η συνειδητοποίηση είναι παγίδα για όσους δεν αντέχουν την αέναη κινητικότητα. Στο μυαλό των κατάλληλων ανθρώπων, βέβαια, μπορεί να τους οδηγήσει πολύ μακριά.
Όσο για τον Coelho, μισό μόνο διάβασα τον Αλχημιστή, αλλά αυτή του η υπεραπλούστευση (που χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για την άτεχνη γραφή του) και το αναμάσημα του ζεν μου δίνει στα νεύρα. Κυρίως, όμως, δεν συμπαθώ οποιονδήποτε πουλάει φιλοσοφία ζωής με τσιτάτα και ρηχές παραβολές. Για μένα, οι ανθεκτικότερες αλήθειες κρύβονται στην τέχνη και την ζωή, κι όποιος μπορεί να τις αποκρυπτογραφήσει, μαγκιά του.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
(Προφανώς, μπορεί να θεωρηθεί χαλαρά ότι το άνωθι comment είναι αυτοαναιρούμενο :-)
Kai omos file, den mporeis na ta exeis ola. An to pistepseis ayto mporei kai na xaseis to mialo sou. Theleis? De theleis (na xaseis to mialo sou). Mporeis (na to xaseis, an thes), alla de thelis. Mipos thelis?
baaaa. Ase kalytera.
O Coellos mou ti spaei apisteyta. An pote mou poun oti grafo san ayton, mporei kai na min ksanagrapso.
Nikolas
Δημοσίευση σχολίου
<< Home