Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2005

Στον κώλο μας να μην είναι..

Πλάκα-πλάκα, δεν μπορώ να αντιληφθώ ΤΙ είναι αυτό που ξεχωρίζει την Αμερική από φασιστικά καθεστώτα του παρελθόντος..

Πρώτα απ' όλα, έχουν μισθοφόρους για τις βρωμοδουλείες τους:

Τον μήνα που πέρασε στελέχη του Πενταγώνου δήλωσαν ότι εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα απόρρητη μονάδα, που έχει ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών και τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ηδη η μονάδα αυτή έχει δράσει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλες χώρες.
  • Σε ποιές άλλες ρε γαμώτο;


    Δεύτερον, έχουν φυλακές σε ξένες χώρες (για να μην τους πιάνει το αμερικανικό δίκαιο), που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, που ακόμα και η δικαστική αρχή της χώρας τους τα αποδοκιμάζει:
    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ δικαστής απεφάνθη χθες πως τα στρατοδικεία στο Γκουαντάναμο στα οποία δικάζονται ύποπτοι για τρομοκρατία είναι αντισυνταγματικά, ενώ επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση ότι κρατά στις φυλακές εκατοντάδες άτομα χωρίς να έχουν κανένα νομικό δικαίωμα. Καταπέλτης για την κυβέρνηση Μπους αποτελεί η απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού Τζόις Χενς Γκριν, η οποία εξέτασε τις αγωγές περισσότερων από 11 κρατουμένων. Είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε σαφές πριν από λίγους μήνες πως οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν τα κατώτερα δικαστήρια.
  • Ε, και; είναι η φωνή της λογικής, δεν λέω - αλλά αλλάζει κάτι;



    Σαν να μην έφτανε αυτό, κάνουν και βασανιστήρια:
    Σύμφωνα με μυστικό έγγραφο, υπάρχουν βιντεοταινίες που δείχνουν δεσμοφύλακες στο Γκουαντανάμο να γρονθοκοπούν κρατουμένους «σε πολύ ευαίσθητα σημεία», να τους δένουν στα κρεβάτια, να τους πατούν το κεφάλι ενώ τους είχαν ακινητοποιημένους στο πάτωμα, να τους γυμνώνουν από τη μέση και κάτω και να τους αφήνουν εκτεθειμένους. Κομμάτι του οπτικού υλικού είδε ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Νότια Διοίκηση ΗΠΑ στο Μαϊάμι, η οποία επιβλέπει τη βάση στην Κούβα.
  • Και η Ευρώπη (εμείς), παρακολουθεί ατάραχη...


    Πριν από λίγο καιρό, η Σοφία Σακοράφα είχε αναφέρει ένα ρητό που μου άρεσε πολύ (δεν το θυμάμαι ακριβώς):

  • Οταν πήραν το σπίτι των ανθρώπων στην γειτονιά μου, δεν φώναξα, γιατί δεν ήταν δική μου δουλειά.

  • Οταν πήραν το σπίτι του γείτονά μου, δεν φώναξα, γιατί δεν ήταν δική μου δουλειά.

  • Όταν πήραν το δικό μου σπίτι, δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει...


  • Δεν ήταν δικό της, δεν θυμάμαι ποιανού. Το είχε αναφέρει για την Παλαιστίνη (για την οποία ειρήσθω εν παρόδω κάνει σχετικά αθόρυβη αλλά εξαιρετικά ουσιαστική δουλειά), αλλά νομίζω οτι ταιριάζει και σε αυτή την περίπτωση...

    Που θα πάει αυτό;

  • Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

    2 Comments:

    Blogger Sakis Rizos said...

    (1) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Πλάκα-πλάκα, δεν μπορώ να αντιληφθώ ΤΙ είναι αυτό που ξεχωρίζει την Αμερική από φασιστικά καθεστώτα του παρελθόντος.."

    Ίσως ο ορισμός του φασισμού να βοηθήσει: "φασισμός: (ο) ουσ. [ ιταλ. fascismo λατιν. fascis (=δέσμη από βέργες φτελιάς ή σημύδας, δεμένες με κόκκινη ταινία, την οποία κρατούσαν οι λίκτορες (= κλητήρες ενός άρχοντα) στην αρχ. Ρώμη ως σύμβολο εξουσίας)]. ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ αστικό πολιτειακό σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ και την ΕΞΑΡΣΗ της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, που ασκείται ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ. Αντιθ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ.

    (2) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Πρώτα απ' όλα, έχουν μισθοφόρους για τις βρωμοδουλείες τους".

    Καταρχάς, οι φασίστες δεν έχουν μισθοφόρους. Κατά δεύτερον, για τους μισθοφόρους αυτό είναι το επάγγελμά τους -ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε το επάγγελμα του οποιουδήποτε εφόσον αυτό βρίσκεται εντός των επιταγών του νόμου;

    Οι έλληνες μόνιμοι στρατιωτικοί δεν είναι μισθοφόροι; Αν τους δωθεί ανάλογη προς εκτέλεση διαταγή δεν πρέπει να την εκτελέσουν; (Ή, μήπως, τότε θα τους πιάσει η "ηθική" τους και θα αρνηθούν; Ας το κάνουν κι αυτό εν τέλει -αφού επιστρέψουν, όμως, τα κρατικά (τουτέστιν των ελλήνων φορολογουμένων) χρήματα που πληρώνονται εν καιρώ ειρήνης.

    Επί τη ευκαιρία, αφού "βγάλανε το φίδι από την τρύπα οι Αμερικανοί", οι έλληνες στρατιωτικοί "σκοτωνόντουσαν" (μέχρι και μέσο βάζανε) για να πάνε στο Αφγανιστάν ως peacekeepers -και να τσεπώσουν πάνω από 1.000.000 (των ελλήνων φορολογουμένων) δραχμές μηνιαίως.

    (3) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "στελέχη του Πενταγώνου δήλωσαν ότι εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα απόρρητη μονάδα."

    Αν αυτή η "νέα απόρρητη μονάδα" ήταν πραγματικά απόρρητη τότε δεν θα το δήλωνε το Πεντάγωνο. Ακόμη, όμως, και να μην ήθελε να το δηλώσει το γεγονός είναι ότι σε μια ανοικτή κοινωνία, όπως είναι η Αμερικανική, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

    Αν κάτι τέτοιο, όμως, γινόταν στην "προοδευτική και δημοκρατική" χώρα μας, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αποκαλύπτονταν αν όχι ποτέ, σίγουρα μετά από πάρα πολλά χρόνια.

    (4) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Δεύτερον, έχουν φυλακές σε ξένες χώρες (για να μην τους πιάνει το αμερικανικό δίκαιο), που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, που ακόμα και η δικαστική αρχή της χώρας τους τα αποδοκιμάζει".

    ΑΚΡΙΒΩΣ!: "Για να μην τους πιάνει το αμερικανικό δίκαιο". Διότι αν κάτι παρόμοιο γινόταν, π.χ., στη χώρα μας τότε πολύ απλώς θα άλλαζαν οι νόμοι για να προστατεύσουν αυτούς που έπρατταν τα τοιαύτα. Στην Αμερική, όμως, ο νόμος είναι νόμος.

    Παρομοίως και για το ότι "ακόμα και η δικαστική αρχή της χώρας τους τα αποδοκιμάζει". Εδώ, στην Ελλάδα, για παράδειγμα, θα γινόταν το ίδιο; Ναι, καλά...

    (5) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Σαν να μην έφτανε αυτό, κάνουν και βασανιστήρια".

    Τα οποία είναι, εννοείται, κατακριτέα. Ωστόσο, όταν γίνονται τέτοια πράγματα η Αμερική, ως κράτος, δεν τα κουκουλώνει, όχι γιατί δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο πιθανόν, αλλά διότι γνωρίζει ότι αν προσπαθήσει να τα κουκουλώσει τότε αργά ή γρήγορα τα αμερικανικά media θα την "στριμώξουν στην γωνία".

    Εδώ θα γινόταν το ίδιο άραγε; Μπα, εδώ δεν θα χρειαζόταν να πάμε στην Κούβα' απλώς θα αλλάζαμε τους νόμους προς το συμφέρον μας...

    (6) ΣΧΕΤΙΚΑ με το: "Και η Ευρώπη (εμείς), παρακολουθεί ατάραχη..."

    Να θυμίσω, επίσης, ότι η Ευρώπη παρακολουθούσε ατάραχη ακόμη κι όταν στην αυλή της (Γιουγκοσλαβία) το αίμα χυνόταν άπλετο. Έπρεπε, τελικά, να επέμβει η Αμερική και να σκοτωθούν τα δικά της παιδιά (μην το ξεχνάμε αυτό) για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Η Ευρώπη αρκείτο στα ευχολόγια περί ειρήνης -τι εύκολο πράγμα να κάνει κανείς!

    (7) Ελλάδα. Θεσσαλονίκη. Καλοκαίρι. Στην παραλία τής Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν τη βόλτα τους χιλιάδες κόσμου. Μεγάλοι, μικροί, άντρες, γυναίκες, παιδιά, μωρά. Ξαφνικά, δύο επιβατικά αεροπλάνα έρχονται από το πουθενά και πέφτουν πάνω στον κόσμο... Οι νεκροί και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000... Ήταν τρομοκρατική επίθεση... Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να κυρήξει πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας... Το ελληνικό έθνος, σύσσωμο, υποστηρίζει την κυβέρνησή του... ( Η συνέχεια δική σου).

    Δεν είμαι κανένας δικηγόρος των Αμερικανών ή οτιδήποτε τέτοιο. Πιστεύω, απλώς, ότι οι αφορισμοί και η ακρισία επερίσσεψαν στη χώρα μας... Και αυτό, σε τελική ανάλυση, κάνει κακό σε εμάς τους ίδιους...

    Έχω ένα ελάττωμα: λέω με παρρησία τη γνώμη μου σε μια χώρα που "συμπαθούμε αυτούς που λένε με παρρησία τη γνώμη τους, αρκεί να σκέφτονται ό,τι σκεφτόμαστε" (Mark Twain). Τέλος πάντων... Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

    2/04/2005 11:45:00 μ.μ.  
    Blogger arkoudos said...

    Helion, έεεετσι, να χαίρομαι τους αναγνώστες μου. Να 'σαι καλά.


    Και έρχομαι στον φίλο μου τον Σάκη. Όπου τον έχω αδικήσει, και στο πλάϊ δεν είναι - αλλά αυτό πρώτον είναι μπισάϊτς δε πόιντ, και δεύτερον θα επανορθώσω με το επόμενο βέρσιον.

    Αλλά βρε Σάκη, να μου επιτρέψεις, σε κανα-δυο να διαφωνήσω.

    Εχουμε και λέμε:

    Αλφα.
    "ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε το επάγγελμα του οποιουδήποτε εφόσον αυτό βρίσκεται εντός των επιταγών του νόμου;"

    Α; Ποιανού νόμου; Της Κούβας, της Γουάσιγκτον ή του Ιράκ; Και εγώ ρωτάω σαφώς (όχι εσένα προφανώς, γενικά) "και που αλλού είναι τα μισθοφόρια ρε γαμώτο;" και αναρωτιέμαι ΤΙ άλλο κάνουν ΠΟΥ, που δεν μπορούν να το κάνουν επισήμως, με τον νόμο (έστω και τους απλούς που λένε "είναι όλοι οι άνθρωποι πρώτα απ' όλα αθώοι", και "'εχουν όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα στην ιδιοκτησία", και, το αγαπημένο μου "δεν μπορείς να κάνεις βασανιστήρια σε όποιον γουστάρεις και αγαπάς" ). Αφτουνούς τους νόμους λέω, και οι επιταγές τους, προσφάτως, βρέθηκαν ληγμένες.

    Και επίσης, για να έχει ακόμα μεγαλύτερη πλάκα, έχουμε άλλο κόλπο. Λέμε "βρε δεν βασανίζουμε καμιά τρακοσαριά μαυρούκους, και άμα μας μαλώσουνε με το καλό, συμμορφωνόμαστε". Ε, και άμα τους μείνει και κανείς, δεν βαριέσαι, γι'αυτό υπέγραψαν τόσες χώρες σύμφωνο μή-ενοχής των αμερικανών σε εγκλήματα πολέμου, την βρίσκουμε την άκρη.

    Παμ παρακάτω."Οι έλληνες μόνιμοι στρατιωτικοί δεν είναι μισθοφόροι; Αν τους δωθεί ανάλογη προς εκτέλεση διαταγή δεν πρέπει να την εκτελέσουν;"

    Δεν τα έχω με τους μισθοφόρους, γενικώς. Με τους ανθρώπους που δίνουν τις εντολές τα έχω. Και για τον λόγο που τις δίνουν. Αμα τους δώσουν εντολή να σκοτώσουν εγώ δεν θα γιαουρτώσω τους φαντάρους -παύλα- μισθοφόρους, τους αρχηγούς τους θα γιαουρτώσω.

    Προχωρώ.

    "Αν αυτή η "νέα απόρρητη μονάδα" ήταν πραγματικά απόρρητη τότε δεν θα το δήλωνε το Πεντάγωνο. Ακόμη, όμως, και να μην ήθελε να το δηλώσει το γεγονός είναι ότι σε μια ανοικτή κοινωνία, όπως είναι η Αμερικανική, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον."

    Αμα δουλεύει, μυστικά, επι δύο χρόνια, είναι απόρρητη. Αμα το μάθαμε, είναι μαλάκες. Το ότι είναι μαλάκες δεν αναιρεί το ότι είναι απόρρητη, νες πα; Αλλιώς, δύο χρόνια, τι, δεν ρώτησε κανείς να μάθει που πάνε όλα αυτά τα παλικάρια και από που πληρώνονται;

    Go on.

    "ΑΚΡΙΒΩΣ!: "Για να μην τους πιάνει το αμερικανικό δίκαιο". Διότι αν κάτι παρόμοιο γινόταν, π.χ., στη χώρα μας τότε πολύ απλώς θα άλλαζαν οι νόμοι για να προστατεύσουν αυτούς που έπρατταν τα τοιαύτα. Στην Αμερική, όμως, ο νόμος είναι νόμος."

    Ο νόμος είναι νόμος, δεν αντιλέγω. Και παρακάμτεται, επίσης δεν αντιλέγω. Αλλά ΤΙ να το κάνω, μου λες; Είναι στο Γκουαντάναμο φυλακισμένοι χωρίς δίκη; τους κάνουνε βασανιστήρια; πεθαίνουν; Στα 'ρχίδια μου (να με συμπαθάς για το γαλλικό) αν υπάρχει νόμος ή όχι: Αν πονάει κάποιος με νοιάζει.

    Για αυτους που δεν έχουν φωνή. Ε, έχω εγώ και φωνάζω.

    And.

    " Η Ευρώπη αρκείτο στα ευχολόγια περί ειρήνης -τι εύκολο πράγμα να κάνει κανείς!"

    Η ευρώπη αποτελείται απο Γάλλους, Ισπανούς, Ενγκλέζους, Γερμανούς, εν ολίγοις λαούς που κάνανε τα ίδια και χειρότερα. Και πολύ χειρότερα.Η σημερινή στάση όμως, είναι για μένα καλύτερη από την "βομβαρδίζουμε-ανηλεώς-αμάχους".

    Γενικά, εγώ διαφωνώ κομμάτι με το "Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο"

    Επίσης, απο μερικές γραμμές, παρατηρώ μία μυστήρια στάση σχετικά με τους Έλληνες και τις πιθανές επιλογές τους.

    "Εμείς θα τα κάναμε χειρότερα" είναι η γενική ιδέα.

    Δεν σε καταλαβαίνω. Δεν μπορώ να αντιληφθώ το επιχείρημα εδώ. Και τι με νοιάζει εμένα αν θα τα κάναμε καλύτερα ή χειρότερα; Εγώ δεν ήμουν που τους έβριζα όταν βαράγανε αφγανούς μετανάστες; Με τους κακόμοιρους είμαι εγώ, όχι αντιαμερικανός, ούτε υπερέλληνας.

    Πάμε στο τελευταίο;Δεν το αντιγράφω, αυτό με την Θεσσαλονίκη. Να βάλω την συνέχεια λοιπόν που ΔΕΝ θέλω;

    Ε, δεν θέλω να βομβαρδίσω τους Τούρκους, την Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία και μερικούς άλλους λαούς επειδή ΝΟΜΙΖΩ ότι ένας μαλάκας και μισός κρύβεται εκεί απο μένα.

    Ε, αυτό δεν το θέλω.

    Πιάνω και ένα άλλο, και δεν είναι η πρώτη φορά επίσης:
    "Έχω ένα ελάττωμα: λέω με παρρησία τη γνώμη μου σε μια χώρα που "συμπαθούμε αυτούς που λένε με παρρησία τη γνώμη τους, αρκεί να σκέφτονται ό,τι σκεφτόμαστε" (Mark Twain). Τέλος πάντων... Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του..."

    Δεν έχεις λόγο (όχι αιτία, βήμα εννοώ); σε βάρεσε κανείς; σου επιτέθηκε κανείς; Τα λες, εδώ τ' ακούμε όλα, μήτε σε έσβησα ποτέ, έχεις παράπονο απο μένα; Τώρα, αν διαφωνήσω θα στο πω βρε αδελφέ, αλλά δεν χρειάζεται να λες την γνώμη μου.

    Αντιθέτως, μου δίνεις λόγο να επιχειρηματολογήσω, πράγμα που ομολογώ γουστάρω κάργα. :)

    2/08/2005 12:37:00 μ.μ.  

    Δημοσίευση σχολίου

    << Home

    Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!