Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2004

So be it (*)

(*) ή αλλιώς, το μεγαλείο της ανθρώπινης καλοσύνης.

Ε, αυτό είναι από τα άγραφα.

Η Phillip Morris, μία εξαιρετική περίπτωση εταιρίας, η οποία - ειρήσθω εν παρόδω- πραγματεύεται από τρόφιμα μέχρι τσιγάρα (και πολλά άλλα πράγματα) έχει μία σελίδα που μπορώ να την χαζεύω για ώρες...

Τίτλος της: "Why we're working to stop children from smoking"

Ούτε ανέκδοτο να ήταν. Γιατί λοιπόν παλεύουν -σκληρά, φίλοι και φίλες, σκληρά και με πάθος παλεύουν- οι άνθρωποι;

We also believe that stopping children from smoking is the right thing to do. In fact, because of the serious health effects of our products, we believe we must stop children from smoking.
Α, χα. Καταπληκτικό. Να συνεχίσω;

We currently support some 100 youth anti-smoking programmes in nearly 90 countries, focusing on teaching children to decide against smoking and on establishing laws to prevent them from buying cigarettes.
Σας λέω, παλεύουν σκληρά - σκοτώνονται στην δουλειά.

Έχει και άλλο: Διαβάστε τι ρωτάει αφελής webmasterας (ή μήπως εργαζόμενος στο τμήμα διαφήμισης;)

If you don't want young people to smoke, doesn't that mean that you'll lose your future customers?

Και απαντά η λατρευτή μας εταιρία:

We don't see young people as our future customers. If our youth smoking prevention efforts and strict marketing standards mean that fewer young people choose to smoke when they become adults, so be it.
Ετσι απλά παιδιά μου. So be it. Βλέπετε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής; So be it.

Δάκρυσα.

Έχει και άλλο, παιδιά, μην φεύγετε:

"A clear and consistent message" ο τίτλος της σελίδας. Και τι διαβάζουμε εκεί;

Cigarette smoking is addictive. It can be very difficult to quit but, if you are a smoker, this shouldn't stop you from trying to do so.

Cigarette smoking causes lung cancer, heart disease, emphysema and other serious diseases in smokers. Smokers are far more likely than non-smokers to develop diseases such as lung cancer. There is no such thing as a "safe" cigarette.
Νά 'ναι καλά οι άνθρωποι! Clear and consistent το message τους! Μου ανοίξανε τα μάτια! Αλληλούια! Είχα σκοπό να τους κάνω μήνυση για την κακομοίρα την μάνα μου, αλλά όχι! Δεν φταίνε αυτοί - οι καλοί κύριοι της Phillip Morris, προστατεύουν τα παιδιά μας από το κάπνισμα.

Δυστυχώς, υπάρχουν στην εταιρία τους κάποιοι κακοί (κακοί-κακοί) καλλικάτζαροι που λένε στον κόσμο τέτοια πράγματα:

"Philip Morris Funded Study of Smoking in the Czech Republic stating that the Czech government had a net gain of $147.1 million from smoking"

Κακός καλικάντζαρος. κακός.

Επίσης:

"Philip Morris Claims Smokers Help Economy"

Τζιζ. Κακός.

Φυσικά, εγώ - που έχω σταματήσει να αγοράζω τσιγάρα για άλλους (υπό μορφή "εξυπηρέτησης") εδώ και χρόνια- μένω άφωνος που σε μία τόσο καλή και προνοητική εταιρεία, υπάρχουν ακόμα καλλικάντζαροι. Και τρέχω (βζιιιν) να αγοράσω τα πακέτα που τόσο πρόθυμα μου πουλάνε - ενώ ταυτόχρονα μου λένε: "μη! κακό!" και "ξέρεις, άμα το καπνίσεις, θα πάθεις καρκίνο".

Αλλά δεν είπαμε; So be it.


Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Δεν έχει νόημα να κάνετε comment εδώ, αντιθέτως, αναζητήστε το ίδιο Post στο καινούργιο site!

9 Comments:

Blogger Taflinel said...

Σίγουρα τα υψηλόβαθμα στελέχη της PM δεν πρόκειται να μπουν σύντομα στην σειρά προτεραιότητας προς την αγιοσύνη από το Βατικανό, αλλά ένας δεύτερος υπότιτλος που θα μπορούσε να μπει είναι "το μεγαλείο της ανθρώπινης ξεροκεφαλιάς". Η συμπεριφορά της PΜ δεν είναι καθόλου άδικη προς την καταναλωτική μερίδα στην οποία απευθύνεται. Όταν είναι ηλίου φαεινότερον πως το μήνυμα "ξέρεις, άμα το καπνίσεις, θα πάθεις καρκίνο" δεν είναι ψέμα και οι καπνιστές κάνουν συνειδητά την επιλογή αυτή, η εταιρεία καλά κάνει και προσαρμόζει την πολιτική προώθησης των προϊόντων της ανάλογα.

Ο καταναλωτής έχει την εξυπηρέτηση και την αγορά που του αξίζει.

Προφανώς δεν επικροτώ τις πολιτικές αυτές, αλλά οι καλικάντζαροι δεν έρχονται άμα δεν έχεις γλυκά για να τους δώσεις.

10/26/2004 04:34:00 μ.μ.  
Blogger arkoudos said...

Η εταιρεία, αποτελείται από διπρόσωπα γουρούνια, που δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν καρκίνο ενώ ταυτόχρονα, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, βάζουν μία σελίδα στο internet που λέει οτι μην καπνίζετε, γιατί κάνει κακό, ώστε να γλυτώσουν τις μελλοντικές μηνύσεις.

Απο καθίκια, που λένε "κάντε ότι μπορείτε για να το κόψετε" ενώ ταυτόχρονα, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, βάζουν περισσότερο νάτριο, άζωτο, ή δεν ξέρω τι σκατά άλλο, για να τα κάνουν τόσο εθιστικά, ωστε όχι μόνο να συνεχίζεις να καπνίζεις, αλλά να μην μπορείς να ξε-εθιστείς ούτε από την μάρκα τους.

Απο καριόληδες, που λένε "μην αφήνετε τα παιδιά να καπνίζουν" και ταυτόχρονα, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ετοιμάζουν εκθέσεις, που λένε (στην Αγγλική και την Τσέχικη κυβέρνηση) ότι οι καπνιστές βοηθούν την οικονομία γιατί... απλώς πεθαίνουν πρόωρα.

Και μετά, πάνε σπίτι τους, φιλάνε την γυναίκα και τα παιδιά τους, και πάνε για ύπνο.

Ξέγνοιαστοι και αθώοι.

10/26/2004 04:44:00 μ.μ.  
Blogger arkoudos said...

Taflinel,

με την εταιρεία τα 'χω, ε; όχι με σένα.

Το σχόλιο, οι καλλικάτζαροι πάνε όπου τους δίνουν γλυκό, ήταν ολόσωστο.

10/26/2004 04:49:00 μ.μ.  
Blogger Taflinel said...

O στόχος της άποψής σου είναι προφανής, αν και δεν τέθηκε σε καμία στιγμή θέμα παρεξήγησης.

Αυτό που εγώ τονίζω είναι πως με τις κινήσεις αυτές, που πράγματι είναι τελείως "δήθεν", οι εταιρείες καταφέρνουν να παρουσιάσουν ένα λιγότερο αποκρουστικό πρόσωπο στους ίδιους καθημερινούς πελάτες που τις γιγάντωσαν και να εξασφαλίσουν την γενναία πάγια χρηματοδότηση τους από αυτούς.

10/26/2004 05:37:00 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Einai san ayto pou leei: "yperaspizomai tin parthenia kanontas axalinoto sex"

Ti allo na po?

O nikolas eimai kai as mi me rotisane poios eimai, opos de me rotisane (gia polla-polla xronia) an ithela na kapnizo ta fuma ton allon. Meta arxisa kai ego to kapnisma (eytyxos oxi se vathmo eksartiseos-2 paketa to mina)kai tora den enoxloumai apo ton kapno. Kalo e?

10/27/2004 12:42:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Συγνώμη που μπαίνω σφήνα, αλλά σχεδόν πέρνω το μήνυμα ότι η μορφή της ιστοσελίδας οφείλεται στη διαβολική κακία της PM. Η PM θέλει δημοσιότητα και όλοι οι διαφημιστές γνωρίζουν δυο βασικούς κανόνες.
1. Η δυσφήμιση είναι διαφήμιση.
2. Οποιαδήποτε διαφήμιση είναι καλύτερη από καθόλου διαφήμιση.
Αφού απαγορεύεται να διαφημίζεις τσιγάρα τότε πρέπει να βρεις πιο δημιουργικούς τρόπους να προωθήσεις νόμιμα το προϊόν σου (ακόμα και αν χρειάζεται να δηλώσεις ότι τάχα αυτοκτονείς). Εφόσον η αγορά υπάρχει (εδώ είναι η ευθύνη των καπνιστών) είναι φυσιολογικό η PM να δίνει υποτροφίες κάθε χρόνο σε παιδάκια με ανάγκες ή να δημιουργεί μια υπηρεσία προσφοράς φροντίδας σε υπερήλικες.

Όταν δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχει PM. Οι καπνιστές φταίνε τουλάχιστον εξ ίσου που τα παιδιά τους θα δουν αφίσες της PM στο δρόμο. Εύκολο είναι να λέμε πως φταίει μόνο ο κατασκευαστής. Όταν βλέπει μια διαφήμιση ο καπνιστής όμως είμαι σίγουρος ότι δε σκέφτεται πως αυτός έχει πληρώσει για να ανακαλύψει ακόμα ένα παιδί την PM. Δεν τίθεται ποτέ θέμα ηθικής του ιδίου, σαν να μην ήξερε που έδινε τα λεφτά του. Για αυτόν σημασία έχει μόνο να μην έχει την κακή εμπειρία του στερητικού συνδρόμου...

10/28/2004 11:02:00 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

afou ksexasame to pass grafoume anwnyma
nikos
grfw twra kapnizontas
poso megali malakia einai?
merikes fores kais dika sou xwria gia na syspirwseis merikes fores skotoneis dikous sou gia na syspirwseis
PM
kali patenta
fovame ton thanato?
den kserw
kserw omos oti erxete
twra pou kapnizw kserw oti erxete trexontas
poso malakas eime opos leei o filos o giannis
megalos mallon
to kovo?
prospatho h prospatho?

10/31/2004 06:21:00 π.μ.  
Blogger Sakis Rizos said...

Είναι το κάπνισμα επιβλαβές για την υγεία; Σίγουρα ναι. Ωστόσο και, π.χ., το να οδηγάς αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία (μέχρι -ακαριαίου- θανάτου μάλιστα). Επίσης, και το φαγητό στα fast foods δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία. Και πάρα πολλά άλλα πράγματα (καθημερινές και μη συνήθειες) που μπορεί να έχουν, στατιστικά, μεγαλύτερη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στην υγεία μας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι, το κάπνισμα είναι κακό, αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας πλέον (συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών) οπότε από κει και πέρα το θέμα έχει να κάνει με την προσωπική επιλογή. Με την ελευθερία της επιλογής. Παροχή πληροφόρησης σχετικά με το κακό που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα, αλλά όχι και κατάλυση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής ούτε ρατσισμός απέναντι στους καπνιστές. Στο κάτω κάτω της γραφής ο καπνός είναι προϊόν νόμιμο που αποφέρει μάλιστα τεράστια κέρδη στο κράτος.

11/26/2004 09:31:00 μ.μ.  
Blogger arkoudos said...

Το ξέρουμε άραγε φίλε Σάκη;

Και αν ναι, τότε γιατί τα νέα παιδιά καπνίζουν; Συμφωνώ για τους εν δυνάμει καπνιστές - αλλά ώς καπνιστής, δεν εύχεσαι να μην το ξεκιναγες ποτέ γιατι ΞΕΡΕΙΣ πόσο δυσκολο είναι να το κόψεις;

Εγώ έχω προσωπική απώλεια από αυτή την μαλακία. Δεν είναι κρίμα; Ότι και να μου πει κανείς, Το smoke free γραφείο μου, το smoke free σπίτι μου και ο smoke free ηλεκτρικός μου, είναι παράδεισος.

Συμφωνώ για τις άλλες "πηγές θανάτου" (όχι βέβαια για την οδήγηση, όσο για το φαγητό). Αλλά ενώ το φαγητό, προσφέρει έστω και τα ελάχιστα, έχω την αίσθηση ότι το κάπνισμα δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από την ανάγκη που το ίδιο σου προκάλεσε ευθύς εξαρχής.

Δεν λέω οι καπνιστές στον Καιάδα. Αλλά οι εταιρείες, ναι, να κλείσουν. Είτε λέγονται McDonalds - δες παλαιότερο post μου, είτε Philip Morris.

11/27/2004 04:58:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Τούτο το blog έχει μεταφερθεί στην διεύθυνση http://www.arkoudos.com/... Οσες καταχωρήσεις υπάρχουν εδώ, μπορείτε να τις βρείτε και εκεί, και καλύτερες!